NAROČITE KATALOG

Strelovodna oprema

Strelovodna oprema

Tehnična pomoč

Sodobne strelovodne instalacije

Na strelovod običajno pomislimo, kadar v časopisu, ali kje drugje slišimo, da je strela uničila hišo, gospodarsko poslopje … Takrat se običajno zavemo, da se marsikaj podobnega ne bi zgodilo, če bi bil uničeni objekt zavarovan s strelovodno instalacijo.

Bliža se torej poletje, ki s seboj prinaša tudi nevihte obogatene z udari strel. Vsi upamo, da bo takšnih neviht malo, števila in mest udarov strel pa vsekakor ne moremo predvideti. Zato je morda prav sedaj pravi čas, da pomislimo na strelovod, in poskušamo naše imetje zaščititi pred nemilostjo narave.

Sodobni strelovod vsekakor ni več grdi raček na strehi in fasadi objekta. Njihov izgled ne izstopa, temveč se poskušajo čim bolje vklopiti v splošen izgled objekta. K temu veliko pripomore izbor kvalitetnih materialov, kot so aluminij, baker, nerjaveče jeklo, kot tudi oblika strelovodnih vodnikov. Le ti praviloma niso več pravokotni ali t.i. valjanci, temveč okrogli, kar pomeni ob enakem preseku na videz precej manjši. Prej omenjeni boljši materiali poskrbijo, da so sodobni strelovodni tako rekoč večni.

Seveda pa pri sodobnem strelovodu niso pomembni le sodobni materiali, in splošen izgled, temveč tudi ustrezna razporeditev vodnikov po objektu, oz. sama izvedba strelovodne instalacije nad in pod objektom. Izvedbo sodobne strelovodne instalacije narekujejo slovenski standardi o zaščiti objektov pred delovanjem strele, ki so usklajeni z evropskimi standardi. Prav tako je pomembno pritrjevanje vodnikov na kritino, ki mora biti ustrezno, saj pri pritrjevanju strelovodne instalacije ne sme priti do poškodb kritine, ali drugih delov objekta.

V primeru, da izvedena strelovodna instalacija ustreza navedenim zahtevam, zagotavlja učinkovito zaščito pred udarom strele.

Janez Podlipnik, univ.dipl.inž.el.