NARUČI KATALOG

Prenapetostna zaščita

Prenapetostna zaščita

  • Prenapetostna zaščita je zaščita električnih instalacij in podatkovnih linij pred prenapetostmi.
  • Največje prenapetosti v omrežju se pojavijo ob udarih strele (neposrednih in oddaljenih udarih).
  • Poznamo 3 stopnje prenapetostno zaščitnih elementov.
  • Prenapetostna zaščita uspešno zaščiti naprave v primeru kompletne zaščite (vse 3 stopnje).


Prenapetostna zaščita je zaščita električnih instalacij, podatkovnih linij in nanje priključenih naprav pred prenapetostmi.

Največje prenapetosti se pojavijo ob udarih strele. Pri tem ni nujno, da je to neposredni udar v sam objekt, tudi ob bližnjih, kot tudi ob oddaljenih udarih se lahko pojavijo inducirane prenapetosti, ki zlahka poškodujejo elektronske naprave.

Za kvalitetno ter zanesljivo zaščito je potrebno prenapetostne zaščitne elemente pravilno dimenzionirati, kar pomeni namestiti tri stopnje zaščite. V tem primeru lahko pričakujemo, da ob pojavu prenapetosti ne bo prišlo do poškodb električne opreme. Prepričanje, da le z eno stopnjo zaščite rešimo problem, je zmotno. V primeru udara strele neposredno ali nekje blizu objekta se lahko pojavijo tokovi tudi do 200.000A, kar je občutno preveč za eno samo stopnjo zaščite, največkrat le zadnjo, III. stopnjo zaščite z zmogljivostjo odvajanja toka le okrog 3000A (8/20).

Vendar pravilno nameščena prenapetostna zaščita ne ščiti objekta pred direktnim udarom strele v sam objekt, temveč le instalacije v objektu. Ob direktnem udaru strele se pojavijo mehanske poškodbe na objektu in nemalokrat požar, ki lahko uniči celoten objekt. Učinkovita zaščita pred temi poškodbami je STRELOVODNA INSTALACIJA.

Za podroben pregled celotne ponudbe in tehničnih specifikacij artiklov naročite svojo različico brezplačnega kataloga oz. kontaktirajte naše svetovalce.


Tehnična pomočŽelite več informacij?

Za več informacij ali izdelavo ponudbe, prosimo, da izpolnite ustrezen obrazec, ki ga dobite na spodnjih povezavah. Hvala.

Končni kupci Projektanti in izvajalci