Začetek sejemske sezone na 60. mednarodnem sejmu Dom v Ljubljani

Začetek sejemske sezone na 60. mednarodnem sejmu Dom v Ljubljani

Letošnjo sejemsko sezono pričenjamo na 60. mednarodnem sejmu Dom v Ljubljani. Vabimo vas, da nas med 6. in 10. aprilom 2022 obiščete na razstavnem prostoru 2 v Stekleni dvorani C. Predstavili bomo poglavitne novosti in spremembe vseh prodajnih programov Hermi, poudarek bo namenjen strelovodni in prenapetostni zaščiti pametnih stavb in sončnih elektrarn.


Že več kot 35 let je podjetje Hermi tako doma kot v tujini prepoznano kot strokovnjak na področju strelovodne in prenapetostne zaščite. Poleg same proizvodnje ter prodaje različnih komponent strelovodne in prenapetostne zaščite, kabelskih polic in lestev ter nosilnih konstrukcij za sončne elektrarne v Sloveniji ponujamo tudi možnost montaž strelovodne in prenapetostne zaščite. Na razstavnem prostoru 2 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bodo vse dni sejma na voljo Hermijevi svetovalci.

Podatki SURS-a na eni strani kažejo, da v Sloveniji kronično primanjkuje stanovanjskih nepremičnin, na drugi strani pa je praznih več kot 71.000 stanovanj in hiš. Predvsem mlade družine prostorsko stisko rešujejo na različne načine. Nekateri se odločijo za novogradnjo, nekateri za obnovo in rekonstrukcijo starih stavb.

Pri novogradnjah prevladuje koncept pametne hiše. Pametne stavbe temeljijo na naprednih tehnoloških rešitvah, ki nudijo sinergijo prijetnega bivanja in gospodarne rabe energije. V integrirane sisteme pametnih stavb je vključenih veliko naprav z občutljivo elektroniko. Pogosto so njihove strehe ravne, zelene in imajo nameščene naprave s prevodno povezavo v notranjost stavbe (sončne elektrarne, male vetrne elektrarne, klimatske in ventilacijske naprave). Kritine so iz naravnih materialov ali tanke pločevine. Mnogokrat so takšne tudi njihove fasade, pri gradnji se uporabljajo tudi (gorljivi) naravni izolacijski materiali.

Kombinacija naprednih elektronskih naprav (vključno z glavnim krmilnikom pametnih stavb) in arhitekturnih značilnosti pametnih stavb jih dela še posebej dovzetne za udare strele. Posledično prihaja do mehanskih in termičnih poškodb na napravah, priključenih na električno instalacijo in tudi na samih delih objekta. Takšna popravila so ali draga ali nemogoča.

Glede na slovensko zakonodajo in zakonodajo v večini evropskih držav strelovodna zaščita na eno- ali dvostanovanjskih objektih sicer ni obvezna. A brez prave zaščite tvegamo, da bo strela, ki bi udarila v hišo ali ob njo, povzročila precej škode in celo ogrozila življenja ljudi. Premislek o ustrezni strelovodni in prenapetostni zaščiti je zato zelo na mestu tako pri novogradnjah kot adaptacijah.

Zadnji dve leti se hitro povečujejo tudi inštalacije sončnih elektrarn. V letu 2020 je bilo v Sloveniji po številu inštaliranih skoraj 60 % več elektrarn kot letu 2019, po moči pa skoraj 80 % več. Tudi sončne elektrarne so redno izpostavljene različnim vremenskim vplivom in nevarnostim, med njimi tudi udaru strele. Neposredni udar strele lahko povzroči požar ali mehanske poškodbe tako elektrarne kot njene nosilne konstrukcije ali stavbe, na katero je slednja nameščena. Poleg tega se ob udaru strele v nekaj milisekundah v instalacijah pojavijo izjemno velike napetosti. Pri tem ni nujno, da je to neposredni udar v sam objekt, saj se tudi ob oddaljenih udarih pojavijo visoke inducirane napetosti oz. prenapetosti. Prenapetosti lahko poškodujejo fotonapetostne module, razsmernike, nadzorno elektroniko ter druge električne in elektronske naprave. Kakovostna in ustrezno vgrajena prenapetostna zaščita ter izenačitev potencialov morata biti glede na izbrani zaščitni nivo ustrezno dimenzionirani ter morata vzdržati maksimalni tok strele.

Strelovodna in prenapetostna oprema HERMI® zagotavljata zanesljivo in učinkovito zaščito. Strelovodne komponente so zasnovane za hitro in enostavno montažo ne glede na vrsto strehe in kritine ter velikost objekta. Širok nabor različnih materialov in oblikovnih možnosti preprečuje nastanek galvanskih spojev med posameznimi elementi in hkrati omogoča vizualno dovršeno namestitev. Prenapetostna zaščita Hermi zagotavlja visoko stopnjo varnosti, ustreza zahtevam standardov in je cenovno optimizirana.

Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču na razstavnem prostoru 2 v Stekleni dvorani bo na ogled nabor najpogosteje uporabljenih izdelkov Hermi. Pogovorite se s strokovnjakom Hermi, kako ustrezno zaščiti vaše premoženje pred udarom strele, katere so najprimernejše rešitve za namestitev kabelskih tras ter preverite najnovejše komponente za postavitev nosilnih konstrukcij za sončne elektrarne.

Vabljeni na sejem Dom!

Naziv spletne strani

Hermi, d.o.o.

Trnoveljska cesta 15

3000 Celje

Slovenija