Hermi Hrvaška praznuje 20- letnico poslovanja

Hermi Hrvaška praznuje 20- letnico poslovanja

Podjetje Hermi, ki proizvaja, prodaja in razvija strelovodno in prenapetostno zaščito, kabelske police in lestve ter nosilne konstrukcije za sončne elektrarne, na Hrvaškem praznuje 20-letnico poslovanja. Slovenski lastnik je Hermi Hrvatska kot prvo hčerinsko podjetje na tujem ustanovil 17. junija 2002. Najprej je bil na zaposlen en človek, danes podjetje zaposluje 7 ljudi, povprečna rast prihodkov v zadnjem desetletju je za 20 % letno.


Poslovni model je ob ustanovitvi podjetja Hermi Hrvatska obsegal prodajo strelovodnih komponent, storitve montaž ter izobraževanje strank in javnosti glede ustrezne zaščite pred strelo. Strokoven in oseben pristop do strank, nastopi na Zagrebških Velesejmih, na mednarodnih sejmih gradbeništva SASO Split, na sejmih za obnovljive vire Cro Eco Energy Expo v Varaždinu in drugih manjših lokalnih sejmih so izstopajoče aktivnosti poslovanja podjetja na Hrvaškem, ki je v prvi petletki celotni promet ustvaril s prodajo strelovodnih komponent.Z razvojem podjetja in proizvodov so leta 2007 v prodajni program dodali prenapetostno zaščito, leta 2010 nosilne konstrukcije za sončne elektrarne ter nazadnje leta 2013 še kabelske police in lestve za razvod elektro- in drugih inštalacij. Povečano povpraševanje, prodaja in širitev ekipe je botrovalo tudi k nakupu zemljišča ter gradnji lastnih poslovnih in skladiščnih prostorov v mesto Sveti Ivan Zelina, kamor so se Sesveta preselili leta 2012.


Zadnja tri leta so bila za Hermi Hrvatska precej nestanovitna, saj se je po desetletju zmerne rasti leta 2020 zaradi koronavirusa prodaja zmanjšala. S konsolidacijo, digitalizacijo in reorganizacijo so leta 2021 znova povečali prodajo in ob koncu minulega leta zabeležili za skoraj 50 % večji promet kot v prvem koronskem letu. V prvi polovici letošnjega leta beležijo rast, zato se ob pozitivni gospodarski klimi tudi letos nadejajo povečane tako vrednostne kot količinske prodaje. Sicer ocenjujejo, da je 10-letna povprečna rast prodaje na Hrvaškem za 20 odstotkov na letni ravni.


Zaradi povečanega povpraševanja in prodaje na druge izvozne trge je matično podjetje v Sloveniji lani zgradilo nov proizvodni objekt in kar potrojilo proizvodne kapacitete. Za zagotavljanje ustrezne zaloge in dobavljivosti na Hrvaškem v kratkem načrtujejo povečanje centralnega skladišča v Zelini in zaposlitev dodatnih ljudi.Hermi Hrvatska se je v dvajsetih letih izkazal kot kompetenten in zanesljiv partner. Strelovodne komponente Hermi so nameščene na glavnih železniških postajah Hrvaške železnice v Zagrebu, Zadru, Karlovcu, Vinkovcih, na mejnih prehodi med Slovenijo in Hrvaško ter na letališčih v Splitu in Dubrovniku. Številne trgovinske in poslovne stavbe po različnih krajih Hrvaške, gostinski objekti, apartmajska naselja in hoteli, cerkve, samostani in zgodovinski objekti, javni objekti ter proizvodne hale so opremljene s strelovodno in prenapetostno zaščito Hermi. Kabelske police so nameščene v številnih objektih, kot so nebotičnik West Gate Split, tobačno podjetje Tvornica Duhana Zagreb, podjetje Cromaris om drugi. Med referencami z nosilnimi konstrukcijami v podjetju izpostavljamo MFE Farma Sol Petrovija v Bujah in veliko število manjših sočnih elektrarn.


Vodjo projektov na Hrvaškem Tomislava Cvrljo smo povprašali o najvidnejših projektih v zgodovini: »Od referenc po vsej Hrvaški ne bi rad posebej izpostavil nobene, da ne bi česa izpustili. Rad bi poudaril, da smo prisotni na najpomembnejših sakralnih objektih, kot so katedrala v Zagrebu, Đakovo, Bjelovar. Od nakupovalnih centrov izstopajo Ikea Zagreb, Portanova Osijek, City Centar ONE, nakupovalni center Špansko, trgovske verige Lidl ipd.. Naše rešitve so na različnih hotelih kot na primer Hotel Park Poreč, Lone Rovinj, Hotel Amarin Rovinj, Hotel Albona Rabac, na poslovnih ter proizvodnih objektih OMCO Hrvaška, Vetropack Straža, FAAC Zaprešić, TE-TO Zagreb, podatkovni center A1 v Zagrebu. Z izdelki Hermi smo prisotni tudi na infrastrukturnih objektih in tako varujemo mostove, kot sta Pelješki most in Dravski most.«Na koncu Cvrlja dodaja: »Iz teh podatkov je preprosto razvidno, da smo prisotni na in pri vseh velikih in pomembnih projektih na območju Republike Hrvaške. Osebno si štejem za velik uspeh tudi to, da smo uspeli iz Hrvaške prodati kabelske police za razvod inštalacij na enem od kitajskih ladijskih pristanišč in da smo izvedli zaščito podatkovnih centrov za mednarodno korporacijo Shell.«


Hermi Hrvatska sodeluje tako z distributerji kot inštalaterji. Značilna je regionalna prisotnost z distributerji po celotni Hrvaški. S svojimi zaposlenimi in poslovnimi partnerji zagotavljajo 24-urno dostavo komponent po vsej Hrvaški.


Podjetje Hermi Hrvatska je vseh dvajset let aktivno tudi pri ozaveščanju in izobraževanju o smiselnosti in nujnosti nameščanja ustrezne in kakovostne zaščite pred strelo. Strokovnjake podjetja Hermi večkrat povabijo na številna predavanja in okrogle mize, podjetje je tudi član Elektrotehniškega društva Zagreb (Elektrotehničko društvo Zagreb – EDZ) in Hrvaškega zavoda za norme (Hrvatski zavod za norme – HZN). Poleg zaposlovanja podjetje na Hrvaškem štipendira mlad perspektiven kader, omogoča strokovno prakso in počitniško delo.


GALERIJA SLIK:

Naziv spletne strani

Hermi, d.o.o.

Trnoveljska cesta 15

3000 Celje

Slovenija