Miran Rauter – prejemnik bronastega celjskega grba

Miran Rauter – prejemnik bronastega celjskega grba

Miran Rauter je letošnji prejemnik bronastega celjskega grba. Mestna občina Celje je direktorju in lastniku podjetja Hermi prestižno priznanje podelila za uspešno podjetniško pot, odgovoren odnos do zaposlenih, okolja, poslovnih partnerjev in strank ter vodenje podjetja po najvišjih etičnih standardih.

Podjetje Hermi, ki proizvaja in prodaja komponente strelovodne in prenapetostne zaščite, kabelske police in lestve ter nosilne konstrukcije za sončne elektrarne, ima najsodobnejši proizvodni obrat in poslovne prostore v knežjem mestu. Lastnik in direktor podjetja, Miran Rauter, je s strani lokalne skupnosti letos prejel posebno priznanje – bronasti celjski grb.

Hermi je pred skoraj 40 leti ustanovil Herman Rauter, leta 2002 pa je krmilo podjetja prevzel sin Miran Rauter. Sin se je znanja obrti, dela z ljudmi in iskanja rešitev naučil pri očetu in s prakso; kako biti vztrajen, pogumen in kako se pobrati po padcih pa je na lastni koži izkusil v mladostniških letih, ko se je profesionalno ukvarjal z alpskim smučanjem.

Majhna obrt je eksponentno rastla. Povečevali so svoje proizvodne zmogljivosti, dodajali prodajne segmente in izdelke ter se v štirih desetletjih razvili v mednarodno podjetje s 150 zaposlenimi doma in v tujini. Podjetje ima danes hčerinska podjetja na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji in v Avstriji. Lani so ustvarili več kot 20 milijonov evrov prihodkov, ponujajo več kot 7.500 izdelkov, ki so plod lastnega znanja in razvoja. V letu 2023 je bila poglaviten trg Slovenija s 42% skupne prodaje, sledile so Hrvaška, Srbija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Madžarska in Romunija. Izdelke prodajajo na več kot 50 tržiščih. Podjetje Hermi ima povprečno 40-odstotno rast prodaje v zadnjih treh letih. Prodajo na tujem trgu je družba povečevala po 56-odstotni povprečni letni stopnji. Ob tem je zaposlovala povprečno vsako leto 20% več zaposlenih. EBITDA je naraščala letno v zadnjih 3 letih v povprečju za 44%. Dodana vrednost na zaposlenega je naraščala povprečno za 6 % letno. Neto dobiček je bil vsako leto v povprečju višji za 50 %, relativna zadolženost je znašala 1,8-kratnik EBITDA. Kratkoročni koeficient likvidnosti je bil 2,90.


Miran Rauter vodi družbeno odgovorno podjetje po najvišjih etičnih standardih s ciljem zagotavljanja zadovoljstva strank in zaposlenih. Ob prejemu priznanja Miran Rauter: »Počaščen in ganjen sem, da sem prejemnik priznanja, ki ga podeljuje Mestna občina Celje na priporočilo lokalnega podjetništva. Čeprav nagrada nosi moje ime, sem trdno prepričan, da je dokaz skupnega prizadevanja mene in mojih predanih sodelavcev. Skupaj skozi desetletja pišemo zgodbo o uspehu podjetja Hermi, ki ga je pred skoraj 40 leti ustanovil moj oče. Bronasti celjski grb ne označuje le poslovnih uspehov podjetja, temveč tudi našo zavezanost k dobrobiti zaposlenih in njihovih družin ter naš prispevek h gospodarskemu in družbenemu napredku lokalne skupnosti. Delamo dobro in to se odraža tudi v pozitivnem odzivu lokalne skupnosti. Hvala za zaupanje.«

Kot družinsko in družbeno odgovorno podjetje neprestano stremijo k zadovoljstvu zaposlenih in z različnimi dejavnostmi spodbujajo sodelovanje, izobraževanje in osebnostno rast vsakega posameznika. Uvajajo najsodobnejše tehnologije v želji, da bi olajšali delo ter povečali učinkovitost in osebno zadovoljstvo. Poleg tega s pomočjo internih strokovnjakov ali skupaj z zunanjimi izvajalci za zaposlene organizirajo različna izobraževanja, ki so bodisi povezana s proizvodnimi področji ali pa krepijo drugačne veščine kot na primer komunikacija na delovnem mestu, sodelovanje v timu, jezikovni tečaji … Spodbujajo telesno aktivnost z organizirano vodeno vadbo in številnimi dogodki, kot so izleti, družinski dnevi, pikniki, srečanja in zaključki ter teambuildingi.

Lokalni razvoj spodbujajo z novimi delovnimi mesti, kar jih omogoča nov proizvodni obrat v celjski Ekonomsko-poslovni coni Trnovlje-jug. Ogromno kooperantov prihaja iz lokalnega okolja, ki k rasti in k razvoju prispevajo z izdelki ali s tehnološkimi rešitvami. Neprestano vlagajo v avtomatizacijo, robotizacijo in posodobitev proizvodnega parka, investirajo v sončne elektrarne, reciklirajo, uporabljajo okolju prijazne surovine ter z drugimi ogljično nevtralnimi ravnanji prispevajo k trajnostnejšem razvoju in prihodnosti celotne lokalne skupnosti.


Podjetje Hermi je tudi vezni člen med šolami in industrijo oziroma poslovnim svetom. Aktivno sodeluje s šolami na vseh stopnjah izobraževalnega procesa, izvaja različne delavnice za promocijo deficitarnih poklicev ter mlade spodbuja s kadrovskimi štipendijami in vajeništvom. V šolskem letu 2023-2024 kadrovsko štipendijo prejema 30 mladih iz Slovenije. Poleg tega podjetje podpira tudi mlade perspektivne športnike in že tretje leto zapored podarja športne štipendije. Letošnje šolsko leto tovrstno štipendijo prejema 7 športnic in športnikov. Na lokalni ravni podjetje sodeluje s številnimi društvi in organizacijami.

Naziv spletne strani

Hermi, d.o.o.

Trnoveljska cesta 15

3000 Celje

Slovenija